Importanța posturii pentru sănătatea spatelui
Postura corectă nu doar că te faci să arăți bine și îți susține starea genereală de sănătate, dar te poate ajuta și să îți păstrezi spatele sănătos.
Spatele este o structură extrem de complexă atât din punct de vedere muscular cât și osos. Statul pe scaun pentru ore în șir, sau dimpotrivă, în picioare, poate afecta această structură, de la vasele de sânge și nervi, până la articulații, discuri intervertebrale și mușchi.
În timp, postura deficitară sau cel mai simplu spus, o poziție cocoșată, cu greutatea corpului repartizată inegal în planurile frontal și sagital poate crea un stres mecanic, responsabil la rândul său de modificarea anatomiei coloanei vertebrale.
Trebuie menționate si lipsa ergonomiei spațiului de lucru, fie că lucrezi la calculator, fie că operezi utilaje, lipsa activității fizice regulate, necesitatea de a manipula obiecte grele, „imersarea” în ecranul telefonului, încălțămintea cu toc sau prea îngustă. Din păcate, toate aceste realități ale stilului de viață modern au un impact asupra stării de sănătate a coloanei vertebrale.
Potrivit studiilor de specialitate, mai mult de 25% din populația activă se plânge de dureri de spate, mușchii și ligamentele din această zonă având de suferit, atunci când nu se acordă atenție posturii. Inflamările articulațiilor pot duce în timp la degenerări, și chiar necesitatea unor intervenții chirugicale.
Astfel pot apărea dureri de spate, stări de oboseală, amețeli, dureri de cap și chiar dificultăți de respirație. Nu degeaba, spune o vorbă, ești atât de bătrân(ă) pe cât de „bătrână” este coloana ta! Sau, după caz, de tânăr(ă) ! O postură deficitară, dobândită în timp, poate complica funcționarea zilnică a fiecăruia, făcând ca sarcini obișnuite, de la coborâtul și urcatul scărilor, la manipularea a diverse obiecte să devină dificile.
În plus,pozițiile compensatorii pe care la adoptăm, pot rezolva problema scutindu-ne pe termen scurt de dureri, dar, nereușind să creeze un aliniament spinal optim pot crea un ciclu de probleme. Din fericire, dacă dobândim un control corect și conștient al musculaturii, aliniamentul spinal care rezultă nu doar că va proteja articulațiile ci va diminua sau chiar face să dispară cu totul aceste dureri.
Așadar, înțelegerea posturii corecte, exersarea și adoptarea ei te pot ajuta să reduci durerile ła nivelul spatelui, umerilor și gâtului. Iar de aici, urmează un lanț de schimbări pozitive. Creșterea stabilității trunchiului, ca unitate reprezentată de spate, abdomen, șolduri și pelvis, este un alt efect al aplicării unei posturi corecte.
Mai important, odată ce ai înțeles care sunt principiile posturii corecte și cum le poți aduce la nivel de simț în corpul tău, vei putea să îți reglezi din punct de vedere dinamic postura. Aceasta înseamnă că, atunci când faci diverse activități fizice sau practici sport, indiferent că joci tenis sau baschet, mergi cu bicicleta sau lucrezi exerciții de forță, riscul de a acționa dintr-o postură cocoșată va dispărea. Iar eficiența ta mecanică va spori.
Faptul că prin controlul posturii reglăm tensiunea din mușchi și felul în care ea se răsfrânge asupra scheletului, va face ca per ansamblu, corpul să utilizeze mai puțină energie atunci când stăm pe scaun sau în picioare. Iar această energie ne rămâne nouă, ca izvor ce poate fi folosit în păstrarea și în creșterea stării personale de bine.
Nu degeaba se spune că în sănătate, cel mai important este să previi, iar cea mai simplă cale de a păstra sănătatea spatelui este dobândirea și menținerea unei posturi corecte.