Postural Alignment – un program inspirat de clasici, ajuns la o identitate proprie

Programul Postural Alignment a apărut în mod oficial în 2017, fiind o premieră pentru România: un program menit să corecteze și să îmbunătățească postura, printr-o abordare unică, care mizează pe dezvoltarea potențialului fizic, mental și emoțional aflat în fiecare dintre noi.

Desigur, pentru o sarcină atât de complexă, fondatorii, Alexandra și Tiberiu Vintiloiu, au făcut apel atât la vechi cât  și la nou. Ne referim la sistemele de practici fizice și mentale inventate de om, într-o ordine cronologică, de  la Yoga, străvechiul grup de posturi fizice, exerciții de respirație, concentrare și meditație, la mai modernul Pilates, sistem de exerciții fizice care solicită în egală măsură mintea și musculatura profundă a practicantul.

Se cuvine să invocăm și ultra – modernul  Animal Flow, cel care face accesibilă lumea break-dance-ului oamenilor obișnuiți. Inventatorul său, personal trainer-ul Mike Fitch, a aruncat mănușa unei industrii întregi, cea a fitness-ului, obsedată la începtul anilor 2000 de aspect fizic și de forță brută. Animal Flow presupune, după cum îi sugerează și numele, o practică a unor mișcări fluide, în contact nemijlocit cu solul, inspirate din regnul animal, cu accent pe utilizarea articulațiilor, flexibilitate musculară, agilitate și coordonare.    

Desigur, la fel cum pentru a putea realiza picturi abstracte este preferabil să fii capabil să pictezi mai întâi un tablou clasic, principiile de bază ale bio-mecanicii, structurarea unui program de antrenament, respectarea tiparelor de funcționare ale corpului uman, provin din progresele făcute în ultimele decenii în ceea ce poate fi deja numită știința fitness-ului.

Și totuși, programul Postural Alignment a fost de la bun început mai mult decât suma părților sale.

Spuneam că a fost lansat oficial în 2017, pentru că „neoficial”, sămânța programului a fost sădită în anii ’90, atunci când pe timpul primelor sale antrenamente „la sală”, adolescentului Tiberiu Vintiloiu i s-a atras atenția că nu practica „bine” un exercițiu de culturism. Ce înseamnă „bine”? Cum trebuie să arate acest „bine”? Răspunsul  la această întrebare este relativ ușor de oferit la nivel de concept, dar… cum îl livrezi omului din fața ta? Mai ales că o nouă întrebare se ridică, cum trebuie ea sau el să simtă un exercițiu? Trebuie să creăm doar mișcări, uitând de contracțiile musculare? De ce să alegi practicarea anumitor exerciții și mai departe, de ce  chiar și unii dintre cei antrenați sportivi amatori sau profesioniști suferă de dureri sau au dificultăți în a-și controla postura și a se plasa în simetrie articulară în cele trei planuri?

Iată cum o necontenită serie de întrebări, corelată cu o pasiune pentru a preda, pentru a comunica, pentru a motiva, alături de ceea ce poate fi descris drept o fascinație și chiar o compasiune pentru ființa umană, au condus, an după un sfert de secol petrecut în sport și în industria fitness-ului la dezvoltarea programului Postural Alignment.

Să schimbi postura unui om înseamnă, la cel mai profund nivel, să fii capabil să schimbi modalitatea sa de a fi. Înseamnă să observi, să analizezi, să comunici, să creezi contracții musculare, apoi conexiuni între mușchi, între fascii musculare și să le țeși într-o nouă hartă proprioceptivă care să-i dăruiască beneficiarului capacitatea de a se plasa în spațiu menținând o opoziție dinamică contra forței gravitaționale, cu un minim de consum de energie.

Nu este imposibil să ajungi în acest punct folosindu-te de Yoga, Pilates, Animal Flow sau de antrenamente în sala de fitness, dar, pentru a nu pierde ani în bucla trial and error, Postural Alignment îți oferă zece ședințe structurate, de câte 90 de minute, care includ nu doar o detensionarea musculară ci și atingerea acelei stării mentale potrivite pentru a crea o postură echilibrată în planurile frontal, sagital și transversal. Fiecare ședință este și o experiență de învățare, menită să sedimenteze atât informație cât și șimț și aplicare, așadar beneficiarii nu sunt simplii receptori ai unei experiențe repetitive, spre deosebire de sistemele de antrenament „clasice”.

În cei șase ani de activitate, facilitatorii Postural Alignment au lucrat cu sute de personalității diferite, ceea ce a permis ca și tehnica de predare să evolueze, iar practica să elimine tot ceea ce în timp a devenit redundant. Cum nimic nu este fix în Univers, miscările au generat alte mișcări, exercițiile au generat alte exerciții, care s-au interconectat cu o forță proprie.

Apariția propriului făgaș de dezvoltare era iminentă, încă din primul an de practică și tocmai dificultățile apărute în livarea informației și a hărții simțurilor, în crearea de noi tipare de poziționare au făcut ca exercițiile din 2023 să păstreze doar o parțială asemănare cu cele din 2017. Facilitatorii Postural Alignment lucrează cu un minim de accesorii tocmai pentru a te reconecta la simțul corpului, surprinzându-i pe cei sau cele care calcă pragul unui studio Postural Alignment din România.